FIDIC SÖZLEŞMELERİ VE TÜRLERİ NELERDİR?
FIDIC Nedir?
FIDIC, (Federation Internationale des Ingenieurs Conceils) farklı özelliklere sahip inşaat sözleşmelerine standart (tip) sözleşme formları yayınlayan kurumlardan biridir.
İsviçre, Lozan’da, 1913 yılında ulusal bağımsız müşavir ve mühendislik birlikleri tarafından kurulmuş olan FIDIC, “Müşavir Mühendisler Uluslararası Federasyonu” olarak Türkçe’ye çevrilmiştir Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) 1987’de FIDIC üyesi olmuştur.
FIDIC'in Faaliyetleri Nelerdir?
FIDIC faaliyetleri kapsamında toplantı ve eğitimleri organize eder, sektörel dokumanlar hazırlar, diğer kurumlarla ilişkileri yürütür.
FIDIC standart sözleşmelerinden ilki (Kırmızı Kitap), ilk olarak 1957 yılında yayınlanmıştır. FIDIC yayınladığı sözleşmeleri ilk yayınlandığı yıldan itibaren sürekli sektörün ve tarafların değişen ihtiyaçlarına göre güncellemektedir. FIDIC, 2017 yılında son güncellenmesinde FIDIC, Yapım İşleri Sözleşmesi (Kırmızı Kitap), Tesis ve Tasarla- Yap Modeli İşler için İnşaat Sözleşmesi Şartları (Sarı Kitap), Mühendislik Satın-Alma Yapım Anah.Tes. EPC (Engineer–Procure–Construct) Turnkey (Gümüş Kitap) ayrıca sadece Yer Altı işleri için İnşaat Sözleşmesini (Zümrüt Kitap) 2019 yılında yayınlamıştır.
FIDIC Sözleşmeleri Türleri Nelerdir?
FIDIC, kullanım amaçları, tasarım sorumlulukları ve risk dağılımlarına göre birçok sözleşme yayınlamıştır. FIDIC Sözleşmelerinde en sık kullanılan tip sözleşmeler Kırmızı Sarı ve Gümüş Kitaplardır. Bu kitapları kısaca özetlemek gerekirse ;
Kırmızı Kitap (Yapım İşleri Sözleşmesi)
Tasarım sorumluluğunun İşveren’e ait olduğu türdür.İşveren tasarımı kendi hazırlayabilir ya da üçüncü taraflara hazırlatabilir.Mühendis/Müşavir, İşveren adına Projeyi yürütür.
Sarı Kitap (Tasarım-Yapım Sözleşmesi)
Tasarımların Yükleniciler tarafından üstlenildiği durumlar için kullanılmaktadır. Yüklenici, işverenin ihtiyaç programına uygun bir tasarımı gerçekleştirmekle yükümlüdür. Elektrik,mekanik işlerin ağırlıkta olduğu işler, atıksu arıtma tesisleri gibi işlerde tercih edilir. Mühendis/Müşavir, İşveren adına Projeyi yürütür.
Gümüş Kitap (Anahtar-Teslim-EPC Sözleşme)
Anahtar teslim, özel finansmanlı projeler (Örn:Marmaray Projesi) için uygundur. Kırmızı ve sarı kitaba göre Yükleniciye çok daha fazla risk (Örn: Öngörülemeyen zemin koşulları) üstlenmektedir, bu nedenle teklif/ihale dokümanları çok dikkatle incelenmelidir. Yüklenici ihale bedelini buna göre vermelidir Mühendis/Müşavir yoktur, İşveren projeyi kendisi yürütür.
Bunların dışındaki FIDIC Sözleşmelerini ayrı bir yazıda inceleyeceğiz.
Beni instagramdan takip etmeyi unutmayın;)
Kaynaklar;
Sözen, Z. (2015). FIDIC Genel Koşullarından Örneklerle İnşaat Sözleşmelerinin Yönetimi, Legal Yayıncılık, İstanbul
Url-1 : https://fidic.org/node/149
Yorumlar
Yorum Gönder